”Dacă vrei să crești un copil bun, petrece DE DOUĂ ORI MAI MULT TIMP cu el și cheltuiește JUMĂTATE din banii pe care-i cheltuiești acum!”

La început de grădiniță suntem cu toții emoționați și îngrijorați. De multe ori însă începutul grădiniței poate fi o mare dezamăgire chiar din prima zi, mai ales dacă așteptările noastre nu vor fi împlinite. Sperăm că următoarele sfaturi să vă ușureze munca în noul an preșcolar.

1. Să facem cunoștință cu educatoarea

Dacă cel mic a avut onoarea să o cunoască pe educatoare, datorită fraților mai mari, nu ezitați să o vizitați deoarece cei mici doresc încă să fie centrul atenției și este important ca această întâlnire să aibă totuși loc și să fie despre noul învățăcel.

Profitați de această întâlnire și lăsați-l pe cel mic să se uite prin grupa în timp ce povestiți cu educatoarea. Puteți să îl caracterizați pe cel mic și să vă expuneți așteptările în privința lui. Tot acum îi puteți spune care vă sunt perspectivele în privința educației celui mic incluzând consecințe și recompense. Amintiți despre alergiile copilului dacă există, persoanele care sunt împuternicite să ia copilul de la grădiniță, îngrijorări sau alte probleme.

Cereți și o listă cu rechizitele necesare!

2. Odihna - o necesitate pentru o minte sănătoasă și un corp sănătos

Încercați să introduceți rutina de seară. Explicați micuțului cât de multă nevoie are organismul său de odihnă și că îi va fi mai ușor să se trezească dimineața, după un somn liniștit. Dacă cel mic era obișnuit să se culce mai târziu, nu încercați să îl forțați să se culce la 8:30 din prima zi. Apropiați-vă de ora dorită culcându-l în fiecare zi cu 15-20 de minute mai devreme.

Copiii care nu se odihnesc destul au tendința de a-și manifesta oboseala prin hiperactivitate, fapt ce duce de multe ori la diagnosticarea greșită, de către educatoare sau alți binevoitori, a comportamentului celui mic.

3. Mișcarea - o necesitate pentru o minte sănătoasă într-un corp sănătos

După cum toți știm trăim în "epoca vitezei". Toate se schimba foarte repede în jurul nostru și copiii noștri sunt expuși la tot mai multe noutăți. Copiii petrec mult mai mult timp în interior explorând noutăți pe calculator sau alte electronice. De aceea, e important să nu uităm de mișcare. Lăsați-i pe cei mici să alerge în drum spre casă, să sără, într-un cuvânt să facă mișcare. Dacă aveți o bicicletă sau tricicletă, puneți-o în funcțiune și dați-o copilului s-o folosească înainte ca cel mic să fie prea mare pentru ea!

4. Cumpărăturile pregătitoare

Dacă nu ați primit o listă cu rechizitele școlare mai puteți aștepta! Nu vă dați peste cap pentru a cumpăra prea multe rechizite fără a cere părerea educatoarei. Poate fi o cheltuială în plus pe care nu v-o doriți! Cumpărați uniformele (daca se aplică) pijamale și hăinuțele strict necesare pentru grădiniță. Încercați de asemenea, să îl implicați pe cel mic în achiziționarea acestor lucruri determinându-l să aleagă culoarea preferată sau personajul îndrăgit. Puteți petrece acest timp profitând de relația mama-copil (încercați să lăsați frățiorii mai mari acasă). Această mică ieșire o puteți trece la tradiții în familie!

5. Reguli despre grădiniță

Regulile despre buna purtare sunt foarte apreciate. Nu doar ca educatoarea va aprecia cooperarea copiilor, dar va avea mai mult timp investit în educația propriu-zisă și nu în calmarea copiilor sau pentru corectarea comportamentului inadecvat al micuților (aici nu e vorba de copiii care plâng în primele zile de grădiniță, copiii care se întâmplă să fie bolnavi sau alte întâmplări neașteptate de acest gen). Încercați să le explicați copiilor dumneavoastră că, e important să asculte de educatoare pentru a avea ocazia să participe la cât mai multe activități pe care ei le îndrăgesc.

Aveți însă grijă să îi pregătiți de acasă cu anumite semnale de alarma! Se întâmplă mai rar sau pur și simplu nu se află despre unele manifestări nepotrivite. Explicați celor mici că orice persoană care îi cere să țină un secret nu este o persoană de încredere, chiar dacă este un adult. Niciodată să nu asculte de o persoana care îi cere să își dea jos hainele, în special dacă nu îi cere să folosească baia sau la culcare. Să nu accepte să fie atins sau să atingă alte persoane în locuri nepotrivite.

6. Comunicarea

Asigurați-vă că cel mic are destule oportunități să își spună părerile pe care să le ascultați cu interes. Dacă are întrebări, încercați să răspundeți cât mai exact și pe înțelesul lui. Încercați să păstrați dialogul deschis întotdeauna și dacă sunt întrebări “de baraj” din partea lor, nu vă sfiiți să le spuneți că aveți nevoie de un pic de timp pentru a găsi răspunsul potrivit pentru acea întrebare. Puteți avea o mică ședința în familie și să vorbiți cu toți membrii familiei despre acest eveniment, înainte sau după cină, sau în alt moment al zilei preferat de familie.

Niciodată să nu îi speriați pe cei mici cu grădinița sau cu educatoarea!

7. Prieteni și prieteni

Copiii sunt unici. Temperamentul copiilor, mediul de viață le influențează comportamentul și uneori caracterele anumitor copii nu se îmbină perfect. Copiii se pot certa și se pot împăca de nenumărate ori pe zi, fără să își aducă aminte motivele. În cazul în care conflictele sunt prea dese puteți cere ajutorul educatoarei. Când cei mici refuză prietenia unor anumiți copii încercați să aflați care sunt motivele și ascultați părerile celor mici. Dacă vi se pare că cel mic este necăjit de unul și același copil, discutați cu educatoarea și încercați să rezolvați problema.

 8. Anxietatea

Unii copii pot avea probleme de adaptare, dar în momentul în care copiii prezintă simptome de anxietate, este foarte important să rezolvați problema cât mai repede posibil. Copiii pot fi speriați în primele zile de grădiniță și este important să le amintiți că vă veți întoarce când programul grădiniței s-a terminat (nu îi păcăliți că mergeți să le cumpărați bomboane, jucării) și că veți fi foarte încântate să aflați ce activități interesante a făcut în acea zi. În timp ce îl pregătiți de plecare puneți-i întrebări simple și specifice despre grădinița, de genul: ”Ce ți-a plăcut cel mai mult, azi, la grădiniță? Cu cine te-ai jucat astăzi etc.” evitând întrebarea: ”Ce ai făcut azi la grădiniță?” care are un spectru mult mai larg și îl intimidează pe copil. De asemenea, dacă cel mic are o jucărie preferată cu care doarme sau de care nu se poate despărți, puteți întreba educatoarea dacă cel mic poate aduce jucăria la grădiniță pentru a se simți în siguranță. Educatoarea poate îndepărta jucăria încet-încet, după ce copilul începe să se simtă relaxat în jurul celorlalți.